JADŁOSPIS

 

Jadłospis

 

                    

 

05.12.2022  Poniedziałek

Zupa ogórkowa na mięsie drobiowym i wieprzowym z włoszczyzną, śmietaną

 i ziemniakami.

Makaron z serem, masłem i cukrem.

Surówka z marchwi i pomarańczy.

Kompot wieloowocowy.

 

06.12.2022 Wtorek

Zupa koperkowa na mięsie drobiowym i wieprzowym z włoszczyzną, śmietaną

 i zacierką.

Kotlet schabowy panierowany.

Ziemniaki.

Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą.

Kompot wieloowocowy.

 

07.12.2022 Środa

Zupa pomidorowa na mięsie drobiowym i wieprzowym z włoszczyzną, śmietaną

 i makaronem.

Kluski z mięsem z cebulką.

Buraczki.

Kompot wieloowocowy.

 

08.12.2022 Czwartek

Zupa szpinakowa na mięsie drobiowym i  wieprzowym z włoszczyzną, czosnkiem

i lanym ciastem.

Gulasz segetyński.

Ziemniaki.

Kompot wieloowocowy.

 

09.12.2022 Piątek

Zupa grysikowa na mięsie drobiowym i wieprzowym z włoszczyzną.

Filet z morszczuka panierowany.

Ziemniaki.

Surówka z kapusty białej, marchwi, ogórka konserwowego i kukurydzy.

Kompot wieloowocowy.

 

Spis substancji powodujących alergię zawiera Załącznik II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

SMACZNEGO !

 

   

22.11.2011        PL 

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

L 304/43

       

Załącznik II

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

 

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);

b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

 d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

14. Mięczaki i produkty pochodne.

  

 ( 1) Oraz produkty pochodne, o ile obróbka, jakiej je poddano, najprawdopodobniej nie wpływa na zwiększenie alergenności, ocenionej przez właściwy organ w odniesieniu do produktu, z którego powstały.

 

 

 

 

NA GÓRĘ